Cynk, bez wątpienia, jest niezbędnym składnikiem naszej diety. W dzisiejszym wpisie przedstawię najbardziej istotne informacje dotyczące tego mikroskładnika.
Cynk i jego funkcje
W naszym organizmie cynk znajdziemy głównie w mięśniach szkieletowych i kościach. Jego całkowita zawartość wynosi około 2-3 g.
Pełni on wiele funkcji-zarówno katalitycznych, strukturalnych, jak i regulacyjnych:
- wchodzi w skład ponad 300 enzymów, w tym polimerazy DNA;
- odpowiada za wydzielanie hormonów, takich jak insulina czy testosteron;
- jest niezbędny do prawidłowego metabolizmu białek, węglowodanów czy lipidów, a także przemian energetycznych;
- stanowi składnik soku trzustkowego i żółci;
- uczestniczy w kształtowaniu obrony immunologicznej;
- odgrywa istotną rolę w procesach odczuwania smaku i zapachu, a także metabolizmie alkoholu.
Zapotrzebowanie na cynk
Rekomendowane dzienne spożycie (RDA) dla mężczyzn wynosi 11 mg na dobę, a dla kobiet 8 mg.
Średnia zawartość cynku w diecie Polaków wynosi: 12,78 mg u chłopców i mężczyzn oraz 8,57 mg u dziewcząt i kobiet. Statystycznie spełniamy rekomendacje, jednak w rzeczywistości co druga kobieta i co czwarty mężczyzna spożywają za mało cynku.
Zapotrzebowanie na cynk jest w dużej mierze zależne od fazy wzrostu. Największe zaobserwujemy u chłopców w okresie pokwitania, a także u kobiet podczas ciąży oraz w trakcie laktacji.
Wchłanianie cynku
Tak samo, jak w przypadku żelaza, na biodostępność cynku będzie wpływało wiele czynników żywieniowych. Z diety absorbujemy od 10 do 40% cynku.
Co zmniejsza wchłanianie cynku?
- konkurencyjne składniki mineralne, takie jak: żelazo, wapń, miedź czy kadm;
- niektóre frakcje błonnika pokarmowego;
- kwas fitynowy oraz szczawiowy.
Z wymienionych składników najbardziej problematyczny jest kwas fitynowy.
Co zwiększa wchłanianie cynku?
- występowanie białka w posiłku, szczególnie odzwierzęcego, zawierającego aminokwasy siarkowe;
- dodanie do posiłku produktów zawierających kwasy organiczne: cytrynowy, jabłkowy, winny czy mlekowy (np. cytrusy, jabłka, pieczywo na zakwasie, ocet, koncentrat pomidorowy);
- moczenie czy też kiełkowanie nasion oraz zbóż, co wpłynie na zmniejszenie antyodżywczego działania kwasu fitynowego.
Warto zaznaczyć, że osoby, które nie mają sporych zapasów cynku w organizmie, będą go absorbować więcej.
Niedobory cynku
Objawy zauważymy, kiedy stężenie cynku w osoczu będzie znacznie obniżone. Należą do nich:
- zmiany skórne (przebarwienia, rumień),
- wypadanie włosów,
- upośledzenie gojenia się ran,
- zaburzenia smaku i węchu,
- pogorszenie odporności,
- brak apetytu,
- biegunki,
- atrofia grasicy i węzłów chłonnych,
- kurza ślepota.
Warto zaznaczyć, że przewlekły niedobór cynku może być czynnikiem zwiększającym ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.
Nadmierne spożycie cynku
Zbyt duża podaż cynku z diety raczej nie będzie możliwa. Zazwyczaj nadmierne spożycie spowodowane jest długotrwałym stosowaniem suplementów w wysokich dawkach. Następstwami takiego postępowania mogą być:
- pogorszenie odpowiedzi immunologicznej organizmu,
- zmniejszenie stężenia HDL we krwi,
- zaburzenie przyswajania i metabolizmu żelaza oraz miedzi.
Dlatego przy stosowaniu suplementów warto zachować rozwagę oraz umiar.
Cynk: źródła w diecie
Co jeść, aby nie groziły nam niedobory cynku?
- mięso i ryby,
- pełnoziarniste produkty zbożowe,
- pestki, nasiona, orzechy,
- sery podpuszczkowe,
- jaja,
- nasiona roślin strączkowych i tofu.
Warta przypomnienia jest informacja, że kobietom zaleca się spożywanie 8 mg cynku dziennie, a mężczyznom 11 mg.
Jak widać na powyższej grafice- produkty zbożowe są zasobne w cynk. Niestety, nadal wśród dietetycznych mitów można spotkać zalecenia mówiące o eliminowaniu węglowodanów z naszej diety, w tym zbóż. Takie postępowanie bez odpowiedniej wiedzy może mieć negatywne konsekwencje w postaci niedoborów. Nie bez powodu produkty zbożowe znajdują się tuż nad warzywami owocami w Piramidzie Zdrowego Żywienia.
Gorąco zachęcam do wprowadzenia pestek, orzechów i nasion do diety. Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne zaleca spożywanie 30 g niesolonych orzechów dziennie jako element prewencji chorób sercowo- naczyniowych. Zrób coś dla swojego serducha i schrup orzeszka!
Podsumowanie
Mam nadzieję, że informacje zawarte w artykule okażą się przydatne. Pokazuje on, jak ważne jest stosowanie się do zaleceń Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej. Dieta zachodnia niesie ryzyko niedoboru wielu składników mineralnych, więc nie powinniśmy jej ulegać.
Zachęcam Cię do zapoznania się z artykułami dotyczącymi innych składników diety:
Jeżeli potrzebujesz pomocy w żywieniu to gorąco zachęcam Cię do podjęcia współpracy indywidualnej, gdzie nauczę Cię, jak tworzyć zdrowe i wartościowe posiłki:
-
Jadłospis studencki99zł
Jak długo zalecasz suplementować cynk (np Chela Cynk z firmy Olimp)? Można go brać cały czas? 🙂
No właśnie trzeba uważać na suplementy, ponieważ mają wysokie dawki i powinny być wprowadzane w konkretnych przypadkach, pod kontrolą i na określony czas. W jednej kapsułce jest 15 mg cynku, a dawka rekomendowana dla dorosłej kobiety to 8 mg, czyli prawie połowa. Moim zdaniem nie powinno się go brać cały czas i warto rozważyć czy taka suplementacja jest potrzebna, czy nie wystarczy wprowadzić małych modyfikacji w codziennej diecie, która bez problemu pozwoli takie zapotrzebowanie na cynk pokryć.