Jod i jego funkcje
Jod jest składnikiem hormonów tarczycy: tyroksyny i trijodotyroniny, przez co pośrednio wpływa na regulację tempa metabolizmu. Hormony tarczycy mają z kolei ogromny wpływ na nasz organizm, w tym funkcjonowanie poszczególnych narządów.
Zapotrzebowanie na jod
Według norm Instytutu Żywności i Żywienia dzienne wystarczające spożycie (AI) jodu wynosi:
- 90 μg dla dzieci od 1 do 6 r.ż.;
- 100 μg dla dzieci od 7 do 9 r.ż.;
- 120 μg dla dzieci od 10 do 12 r.ż.;
- 150 μg dla dzieci od 13 r.ż. oraz dorosłych;
- 220 μg dla kobiet w ciąży;
- 290 μg dla kobiet karmiących.
Niedobór jodu jest poważnym problemem zdrowotnym w wielu krajach. Jego przewlekła forma może prowadzić do niedoczynności tarczycy, powiększenia gruczołu tarczowego i powstania wola.
W ciąży niedostateczna podaż jodu może prowadzić do nieprawidłowego rozwoju mózgu u płodu czy noworodka. Może być także przyczyną problemów z płodnością, dlatego też podczas ciąży i karmienia wskazana jest dodatkowa suplementacja.
Z nadmiarem jodu spotykamy się rzadko. Najczęściej występuje przy nadmiernym spożywaniu suplementów. W efekcie może doprowadzić do nadczynności tarczycy.
Instytut Żywności i Żywienia w 2017 roku poinformował, że w Polsce kobiety spożywają średnio 117 μg jodu na dobę, a mężczyźni 176 μg.
Wchłanianie jodu
W przewodzie pokarmowym wchłaniane jest prawie 90% jodu z pożywienia. Dodatkowo warto wspomnieć, że organizm absorbuje ten pierwiastek również przez błony śluzowe narządów oddechowych i skórę. Pobyt w rejonach nadmorskich wpływa pozytywnie na odżywienie jodem.
U osób spożywających niewystarczające ilości jodu dodatkowym utrudnieniem będą substancje goitrogenne, ponieważ blokować będą przyswajanie jodu z pożywienia.
Źródła jodu
W Polsce głównymi źródłami jodu są:
- żywność pochodzenia morskiego (ryby, owoce morza, algi i wodorosty);
- produkty mleczne i ich przetwory;
- sól jodowana.
Należy pamiętać, że ilość jodu w produktach będzie zależna od jego zawartości w wodzie, glebie czy też paszy.
W Polsce od 1997 roku obowiązuje nakaz jodowania soli kuchennej. Przyniósł on oczekiwane rezultaty. Należy jednak pamiętać, że jej zbyt wysokie spożycie może prowadzić do rozwoju nadciśnienia tętniczego.
![](https://lelcia.pl/wp-content/uploads/2020/06/JOD-ZRODLA-1024x536.png)
Spożywając sól należy pamiętać, że dzienna podaż nie powinna przekraczać 5 gramów. Wlicza się w to również sól zawartą w innych produktach spożywczych (nie tylko taką z solniczki). Ona niestety najprawdopodobniej nie zawiera jodu.
W przypadku diety wykluczającej ryby bądź dosalanie potraw, warto przedyskutować włączenie suplementacji jodem ze swoim lekarzem lub dietetykiem.
Podsumowanie
Mam nadzieję, że informacje zawarte w artykule okażą się przydatne. Do tej pory w podobny sposób omówiłam również inne składniki naszej diety:
![](https://lelcia.pl/wp-content/uploads/2020/10/blog-kod-rabatowy-1024x536.png)
Zachęcam również do zapoznania się z moją ofertą:
-
Jadłospis studencki99zł