Posłuchaj mnie na:

Nadczynność tarczycy: dieta

nadczynność tarczycy dieta

Nadczynność tarczycy: dieta

Nadczynność tarczycy- co to za choroba?

O nadczynności tarczycy mówimy, kiedy produkuje ona więcej hormonów, niż potrzebuje organizm. Najczęstsze objawy to:

  • nerwowość, niepokój czy rozdrażnienie,
  • uczucie gorąca i nadmierna potliwość,
  • bezsenność,
  • drżenie rąk,
  • utrata wagi,
  • uczucie kołatania serca,
  • wypadanie włosów,
  • zaburzenia miesiączkowania,
  • problemy z oczami (m.in. wytrzeszcz czy zaczerwienienie spojówek).

Jeżeli zauważymy u siebie któreś z powyższych objawów to bezzwłocznie powinniśmy skontaktować się z lekarzem rodzinnym, a najlepiej z lekarzem specjalistą- endokrynologiem.

Podczas badań krwi nadczynność może się objawiać obniżonym poziomem TSH.

Nadczynność tarczycy dotyczy od 1 do 2 % Polaków, 5 razy częściej kobiet niż mężczyzn. Przyczynami jej występowania są głównie guzki tarczycy oraz choroba Gravesa- Basedowa.

Dieta w nadczynności tarczycy

Zdrowy styl życia jest niesamowicie ważny. Każdy z nas powinien go prowadzić, ponieważ dzięki temu możemy zapewnić sobie lepsze samopoczucie i dłuższe życie.

Energetyczność diety

Nadczynność tarczycy wiąże się z przyspieszeniem metabolizmu i wzrostem podstawowej przemiany materii. Bardzo częstym objawem jest utrata wagi: jemy dużo, ale nasz organizm potrzebuje jeszcze więcej, przez co i tak tracimy kilogramy.

W związku z powyższym dla osób z prawidłowym BMI zaleca się dietę normokaloryczną. Przy niedowadze konieczne będzie zastosowanie diety z nadwyżką energetyczną. Wtedy warto wprowadzić do naszego żywienia produkty o wysokiej kaloryczności: oleje, orzechy, suszone owoce. Dodatkowo warto spożywać posiłki płynne, które będą bogate w energię, a nie dadzą zbyt dużego uczucia sytości.

Białka, tłuszcze, węglowodany

Rozkład makroskładników w diecie osób borykających się z nadczynnością tarczycy powinien wyglądać następująco:

  • białka ~15% (zwiększamy, jeżeli zauważamy małą masę mięśniową)
  • tłuszcze 20- 35%,
  • węglowodany 50- 70%.

Dietę należy układać, bazując na zaleceniach Piramidy Zdrowego Żywienia IŻŻ.

Źródła białka powinny stanowić: chude mięso, jaja, ryby i nasiona roślin strączkowych.

Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego należy zastąpić tymi roślinnymi i postawić na oliwę z oliwek, oleje, orzechy, pestki, nasiona czy awokado.

W kwestii węglowodanów bardzo ważny jest błonnik pokarmowy.

Nie można zapominać o podstawie zdrowej diety, czyli owocach i warzywach!

Pozostałe składniki diety

Niesamowicie istotne są również pozostałe składniki diety:

  • Witamina D3, którą należy obowiązkowo suplementować od października do kwietnia (latem suplementacja również może być wskazana, chociaż w większości bazuje się na syntezie skórnej). Optymalny poziom w surowicy wynosi 30- 50 ng/ml. Należy pamiętać, że osoby z nadczynnością tarczycy są w grupie ryzyka niedoborów.
  • Wapń, którego odpowiednia podaż w diecie ma bardzo duże znaczenie, ponieważ wraz z przyspieszeniem metabolizmu wzrasta prawdopodobieństwo wystąpienia osteoporozy. Jego rekomendowane dzienne spożycie wynosi 1000 mg/ dobę u kobiet i mężczyzn do 50. roku życia.
  • Jod, który jest niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy (150 μg na dobę), jednak w zbyt dużych ilościach (głównie z suplementów) może prowadzić do rozwoju nadczynności. W związku z tym zaleca się umiarkowane spożycie ryb (2 porcje tygodniowo) i innych produktów bogatych w jod.
  • Kwasy tłuszczowe omega- 3, które posiadają działanie przeciwzapalne, a ich źródłem będą ryby oraz oleje, orzechy, pestki czy nasiona.
  • Antyoksydanty, które znajdziesz w wielu owocach i warzywach- zapewniają wzmocnienie układu immunologicznego.

Podsumowanie

Zdrowa dieta, o odpowiednio dopasowanej kaloryczności, jest niesamowicie istotna przy nadczynności tarczycy. Warto dbać o prawidłowe odżywienie organizmu, jednak nie należy zapominać o uregulowaniu hormonów. Za to będzie odpowiedzialny lekarz, który rozpocznie leczenie pacjenta i w razie potrzeby zastosuje farmakoterapię.

Nadczynność tarczycy jest niebezpieczna i może prowadzić do wielu powikłań zdrowotnych, a nawet śmierci. Nie lekceważ objawów i złego samopoczucia. Znajdź lekarza endokrynologa, który Ci pomoże i zawalcz o swoje zdrowie, i dobre samopoczucie.

Jeżeli potrzebujesz wsparcia w zakresie żywienia to zachęcam Cię do zapoznania się z moją ofertą:

Brak komentarzy
Dodaj komentarz
Name*
Email*