Jesienne przepisy

jesienne przepisy

Jak smakuje jesień? Być może to mieszanka cynamonu, kurkumy i imbiru? Do tego ziemniaki, dynia i gruszki. Co Ty na to?

W dzisiejszym wpisie przedstawię trzy przepisy pochodzące z jadłospisów jesiennych.

Budyń z kaszy jaglanej z figami i orzechami włoskimi

Przepis na ten rozgrzewający posiłek pochodzi z jesiennego jadłospisu klasycznego, w którym znajdziesz wszystkie grupy produktów spożywczych.

Budyń z kaszy jaglanej z figami i orzechami włoskimi jadłospis jesienny

Składniki:

  • 40 g kaszy jaglanej
  • 250 g mleka 1,5% (szklanka)
  • 2 g ekstraktu waniliowego
  • 10 g erytrytolu
  • 20 g orzechów włoskich
  • 2 świeże figi
  • 75 g jogurtu Skyr (pół opakowania)

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną ugotuj na mleku. Dodaj ekstrakt i erytrytol.
  2. Pamiętaj, aby ciągle mieszać – kasza nie może się przypalić.
  3. Do ugotowanej kaszy dodaj jogurt i zmiksuj na gładką masę.
  4. Budyń podawaj ze świeżymi figami i orzechami włoskimi.

Kcal: 544,1 / Białko: 26 g / Tłuszcze: 17,4 g / Węglowodany: 68,7 g / Błonnik: 6,6 g / Czas przygotowania: 20 minut

Sałatka z gruszką i serem typu feta

W jadłospisie wegetariańskim pojawia się wiele sałatek, w tym propozycja z gruszką i serem feta. Oczywiście nie znajdziemy w nim mięsa ani ryb.

Sałatka z gruszką i serem feta jadłospis jesienny

Składniki:

  • 20 g szpinaku
  • 50 g cebuli (pół sztuki)
  • 65 g gruszki (pół sztuki)
  • 70 g papryki (pół sztuki)
  • 10 g orzechów włoskich
  • 50 g sera typu feta
  • 1 bułka żytnia

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę, paprykę, gruszkę oraz ser typu feta dokładnie pokrój.
  2. Wszystko wymieszaj ze szpinakiem i posyp kruszonymi orzechami.
  3. Podawaj z bułką.

Kcal: 441,5 / Białko: 19,3 g / Tłuszcze: 17 g / Węglowodany: 47 g / Błonnik: 7,9 g / Czas przygotowania: 15 minut

Jesienne szaszłyki z pieczonymi ziemniakami i dynią

Całe danie przygotujesz w piekarniku. Jest niesamowicie aromatyczne i sycące. Pieczona dynia to najlepsze, co przynosi jesień! Sprawdź, jakie inne dania możesz znaleźć w jadłospisie wegańskim.

Jesienne szaszłyki z pieczonymi ziemniakami i dynią jesienny jadłospis

Składniki:

  • 100 g cukinii
  • 80 g dyni
  • 40 g papryki czerwonej
  • 90 g wędzonego tofu (pół opakowania)
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 280 g ziemniaków
  • przyprawy: kurkuma, sól, papryka wędzona

Sposób przygotowania:

  1. Dynię i ziemniaki pokrój w większą kostkę, wymieszaj z przyprawami i oliwą. Następnie włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30–40 minut.
  2. Warzywa oraz tofu pokrój w większe kawałki (aby wygodnie nadziać na patyczki). Wymieszaj z oliwą i przyprawami.
  3. Zrób szaszłyki i dołóż je do piekarnika na 20 minut.
  4. Szaszłyki podawaj z upieczoną dynią i ziemniakami.

Kcal: 495,4 / Białko: 20,8 g / Tłuszcze: 18 g / Węglowodany: 58,9 g / Błonnik: 11,8 g / Czas przygotowania: 40 minut

Jadłospisy jesienne

Oddaję w Twoje ręce trzy różne jadłospisy: klasyczny, wegetariański oraz wegański. W każdym z nich znajdziesz 28 posiłków na siedem dni tygodnia. Są one oczywiście odpowiednio zbilansowane i dostarczają niezbędnych witamin oraz składników mineralnych.

Każdy z nich dostępny jest w jednym z pięciu wariantów kalorycznych:

  • 1600 kcal -> 80 g białka, 200 g węglowodanów, 50 g tłuszczów;
  • 1800 kcal -> 90 g białka, 225 g węglowodanów, 55 g tłuszczów;
  • 2000 kcal -> 100 g białka, 250 g węglowodanów, 60 g tłuszczów;
  • 2200 kcal -> 110 g białka, 275 g węglowodanów, 65 g tłuszczów;
  • 2400 kcal -> 120 g białka, 300 g węglowodanów, 70 g tłuszczów.

Koszt tygodniowych zakupów nie powinien przekroczyć 150 złotych. Nielubiane produkty możesz bez problemu wymieniać na inne – instrukcję znajdziesz w jadłospisie.

Poprzednie jadłospisy: studencki oraz wegetariański otrzymały naprawdę świetne recenzje – mam nadzieję, że tak będzie również tym razem.

Dodaj komentarz