Jak smakuje jesień? Być może to mieszanka cynamonu, kurkumy i imbiru? Do tego ziemniaki, dynia i gruszki. Co Ty na to?
W dzisiejszym wpisie przedstawię trzy przepisy pochodzące z jadłospisów jesiennych.

Budyń z kaszy jaglanej z figami i orzechami włoskimi
Przepis na ten rozgrzewający posiłek pochodzi z jesiennego jadłospisu klasycznego, w którym znajdziesz wszystkie grupy produktów spożywczych.

Składniki:
- 40 g kaszy jaglanej
- 250 g mleka 1,5% (szklanka)
- 2 g ekstraktu waniliowego
- 10 g erytrytolu
- 20 g orzechów włoskich
- 2 świeże figi
- 75 g jogurtu Skyr (pół opakowania)
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną ugotuj na mleku. Dodaj ekstrakt i erytrytol.
- Pamiętaj, aby ciągle mieszać – kasza nie może się przypalić.
- Do ugotowanej kaszy dodaj jogurt i zmiksuj na gładką masę.
- Budyń podawaj ze świeżymi figami i orzechami włoskimi.
Kcal: 544,1 / Białko: 26 g / Tłuszcze: 17,4 g / Węglowodany: 68,7 g / Błonnik: 6,6 g / Czas przygotowania: 20 minut
Sałatka z gruszką i serem typu feta
W jadłospisie wegetariańskim pojawia się wiele sałatek, w tym propozycja z gruszką i serem feta. Oczywiście nie znajdziemy w nim mięsa ani ryb.

Składniki:
- 20 g szpinaku
- 50 g cebuli (pół sztuki)
- 65 g gruszki (pół sztuki)
- 70 g papryki (pół sztuki)
- 10 g orzechów włoskich
- 50 g sera typu feta
- 1 bułka żytnia
Sposób przygotowania:
- Cebulę, paprykę, gruszkę oraz ser typu feta dokładnie pokrój.
- Wszystko wymieszaj ze szpinakiem i posyp kruszonymi orzechami.
- Podawaj z bułką.
Kcal: 441,5 / Białko: 19,3 g / Tłuszcze: 17 g / Węglowodany: 47 g / Błonnik: 7,9 g / Czas przygotowania: 15 minut
Jesienne szaszłyki z pieczonymi ziemniakami i dynią
Całe danie przygotujesz w piekarniku. Jest niesamowicie aromatyczne i sycące. Pieczona dynia to najlepsze, co przynosi jesień! Sprawdź, jakie inne dania możesz znaleźć w jadłospisie wegańskim.

Składniki:
- 100 g cukinii
- 80 g dyni
- 40 g papryki czerwonej
- 90 g wędzonego tofu (pół opakowania)
- 10 g oliwy z oliwek
- 280 g ziemniaków
- przyprawy: kurkuma, sól, papryka wędzona
Sposób przygotowania:
- Dynię i ziemniaki pokrój w większą kostkę, wymieszaj z przyprawami i oliwą. Następnie włóż do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30–40 minut.
- Warzywa oraz tofu pokrój w większe kawałki (aby wygodnie nadziać na patyczki). Wymieszaj z oliwą i przyprawami.
- Zrób szaszłyki i dołóż je do piekarnika na 20 minut.
- Szaszłyki podawaj z upieczoną dynią i ziemniakami.
Kcal: 495,4 / Białko: 20,8 g / Tłuszcze: 18 g / Węglowodany: 58,9 g / Błonnik: 11,8 g / Czas przygotowania: 40 minut
Jadłospisy jesienne
Oddaję w Twoje ręce trzy różne jadłospisy: klasyczny, wegetariański oraz wegański. W każdym z nich znajdziesz 28 posiłków na siedem dni tygodnia. Są one oczywiście odpowiednio zbilansowane i dostarczają niezbędnych witamin oraz składników mineralnych.
Każdy z nich dostępny jest w jednym z pięciu wariantów kalorycznych:
- 1600 kcal -> 80 g białka, 200 g węglowodanów, 50 g tłuszczów;
- 1800 kcal -> 90 g białka, 225 g węglowodanów, 55 g tłuszczów;
- 2000 kcal -> 100 g białka, 250 g węglowodanów, 60 g tłuszczów;
- 2200 kcal -> 110 g białka, 275 g węglowodanów, 65 g tłuszczów;
- 2400 kcal -> 120 g białka, 300 g węglowodanów, 70 g tłuszczów.
Koszt tygodniowych zakupów nie powinien przekroczyć 150 złotych. Nielubiane produkty możesz bez problemu wymieniać na inne – instrukcję znajdziesz w jadłospisie.
Poprzednie jadłospisy: studencki oraz wegetariański otrzymały naprawdę świetne recenzje – mam nadzieję, że tak będzie również tym razem.
