Posłuchaj mnie na:

Zdrowe, smaczne i letnie przepisy

Zdrowe, smaczne i letnie przepisy

Sezonowość to jeden z istotnych elementów zdrowej diety. Pozwala na dostarczanie składników mineralnych, a przy tym obłędnie smakuje! No z czego składa się człowiek latem jak nie z bobu, truskawek, szparagów i młodych ziemniaczków?

W dzisiejszym wpisie przedstawione zostaną 3 posiłki, które znajdują się w letniej odsłonie jadłospisów:

 

Kurczak stir fry z makaronem i brokułami

 

Składniki:

 

  • 200 g brokułów
  • 50 g cebuli (1/2 sztuki)
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 g mięsa z piersi kurczaka
  • 70 g makaronu z soczewicy
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 5 g szczypiorku
  • 20 g ciemnego sosu sojowego (2 łyżki)
  • przyprawy (po 1 g): słodka papryka, imbir, kurkuma, pieprz

Sposób przygotowania:

 

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Brokuły oczyść, odkrój różyczki i przekrój je wpół.
  3. Na oliwie podsmaż pokrojoną w paski cebulę, czosnek, dodaj przyprawy i pokrojone mięso.
  4. Smaż na mocnym ogniu. Następnie dodaj brokuły i polej sosem sojowym.
  5. Smaż całość do momentu, aż mięso będzie gotowe, a brokuł lekko zmięknie.
  6. Następnie dodaj ugotowany makaron. Wymieszaj.
  7. Na koniec posyp szczypiorkiem.

Kcal: 489 / Białko: 41,3 g / Tłuszcze: 13,5 g / Węglowodany: 45,2 g /
Błonnik: 12,5 g / Czas przygotowania: 25 minut

 

 

Placki kefirowe z borówkami

 

Składniki:

 

  • 100 g borówek amerykańskich
  • 1 jajko
  • 60 g mąki pszennej (typ 1850)
  • 200 g kefiru 1,5% tł.
  • 6 g miodu
  • 3 g oleju
  • 2 g proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

 

  1. Kefir, jajko, proszek do pieczenia, mąkę zmiksuj blenderem.
  2. Placki smaż na rozgrzanym oleju.
  3. Gotowe placki polej miodem, dodaj owoce.

 

Kcal: 468,8 / Białko: 21,7 g / Tłuszcze: 13,1 g / Węglowodany: 62,5 g / Błonnik: 8,9 g / Czas przygotowania: 15 minut

 

 

Sałatka z serem halloumi, soczewicą i truskawkami

 

Składniki:

 

  • 12 g miodu (1/2 łyżki)
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 30 g rukoli
  • 60 g rzodkiewki (4 sztuki)
  • 50 g soczewicy czerwonej
  • 50 g truskawek
  • 140 g pomidorków koktajlowych (7 sztuk)
  • 90 g długiego ogórka (1/2 sztuki)
  • 50 g sera halloumi
  • przyprawy (po 1 g): oregano suszone, słodka papryka, pieprz czarny
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

 

  1. Ser pokrój w drobną kostkę i grilluj na patelni.
  2. Soczewicę ugotuj.
  3. Warzywa pokrój w kostkę.
  4. Miód wymieszaj z oliwą, sokiem z cytryny i przyprawami.
  5. Wszystkie składniki wymieszaj w misce, polej dressingiem.

 

Kcal: 578,3 / Białko: 29,1 g / Tłuszcze: 28,6 g / Węglowodany: 45,2 g / Błonnik: 10,5 g / Czas przygotowania: 20 minut

 

 

Jadłospisy letnie

Przedstawione wyżej przepisy pochodzą z najnowszych jadłospisów letnich.

Otrzymacie je w 3 wariantach:

 

  • klasyczny (z mięsem),
  • wegetariański,
  • wegetariański + ryby.

Każdy z nich jest dostępny w jednej z poniższych wersji kalorycznych:

 

  • 1500,
  • 1600,
  • 1800,
  • 2000,
  • 2200,
  • 2400.

Do każdego jadłospisu dołączamy mini-poradnik o tym, jak wymieniać produkty oraz przedłużyć ich świeżość i przydatność, a także szczegółową listę zakupów!

Tylko do 17:59 macie szansę zapisać się na specjalną listę osób, do której zostanie wysłany kod rabatowy dający 15% zniżki na zakup jednego z jadłospisów.

 

 

 


Jakie dania znajdziesz w jadłospisach?

Konsultacje

Jeśli uważasz, że sam jadłospis to może być za mało, to mamy dla Ciebie jeszcze jedną propozycję. Prywatne i indywidualne konsultacje video, podczas których możemy omówić trapiące Cię kwestie związane z żywieniem czy aktywnością fizyczną. Zapoznaj się z naszą ofertą i zarezerwuj dogodny termin w kalendarzu! 40-minutowa rozmowa z dietetykiem na platformie ZOOM to koszt 119 zł.

 

Brak komentarzy
Dodaj komentarz
Name*
Email*