Dieta z niskim indeksem glikemicznym sprawdzi się u osób, które borykają się z problemami związanymi z gospodarką cukrowo-węglowodanową. Będzie to idealnie rozwiązanie dla pacjentów z insulinoopornością czy cukrzycą, a także dla każdej osoby, która chciałaby zredukować masę ciała oraz zdrowo się odżywiać.

W dzisiejszym wpisie prezentujemy trzy przepisy, które znajdziecie w najnowszych jadłospisach przygotowanych specjalnie na wiosnę.

Naleśniki z kremem à la nutella

Składniki:

  • 75 g jogurtu typu SKYR (1/2 opakowania)
  • 70 g awokado (1/2 sztuki)
  • 60 g banana (1/2 sztuki)
  • 1 jajko
  • 5 g oliwy z oliwek
  • 2 g proszku do pieczenia
  • 120 g wody (1/2 szklanki)
  • 10 g erytrytolu
  • 5 g kakao
  • 60 g mąki pszennej typ 1850 (4 łyżki)

Sposób przygotowania:

  1. Masę na naleśniki zrób z mąki, jaja, wody i proszku do pieczenia.
  2. Smaż naleśniki na oliwie.
  3. Awokado, słodzik, jogurt, banan, kakao zmiksuj do powstania kremu.
  4. Posmaruj naleśniki kremem à la nutella, zawiń w trójkąty.

Kcal: 567 / Białko: 26,1 g / Tłuszcze: 23,2 g / Węglowodany: 56,4 g /
Błonnik: 10,8 g / Czas przygotowania: 15 minut

Curry z fasolką szparagową i dorszem

Składniki:

  • 100 g dorsza
  • 40 g ryżu brązowego
  • 4 cebule dymki (80 g)
  • 100 g fasolki szparagowej (mrożonej)
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 g pieprzu czarnego mielonego
  • 1 g curry
  • 100 g mleczka kokosowego 12% (5 łyżek)
  • 2 plastry imbiru
  • 5 g oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka szczypiorku

Sposób przygotowania:

  1. Na oliwie podsmaż pokrojony imbir, czosnek i cebulę.
  2. Dodaj przyprawy, sos sojowy i sok z limonki/cytryny.
  3. Fasolkę ugotuj al dente.
  4. Na patelnię wlej mleczko kokosowe, dodaj pokrojoną rybę.
  5. Smaż kilka minut.
  6. Podawaj z ugotowanym ryżem i fasolką.
  7. Posyp pokrojonym szczypiorkiem.

Kcal: 463,4 / Białko: 26,8 g / Tłuszcze: 19,2 g / Węglowodany: 43,1 g /
Błonnik: 9,3 g / Czas przygotowania: 20 minut

Makaron z pesto z brokułu i fety

Składniki:

  • 60 g makaronu pełnoziarnistego
  • 10 g pistacji
  • 50 g sera feta
  • 150 g brokułu (mrożonego)
  • 50 g szpinaku (2 garście)
  • 1 g soli
  • 1 g czarnego pieprzu
  • 1 g czosnku granulowanego

Sposób przygotowania:

  1. Brokuły i makaron ugotuj w osobnych naczyniach.
  2. Ugotowane brokuły przełóż do blendera, dodaj przyprawy, ser fetę i szpinak.
  3. Zmiksuj na jednolitą masę.
  4. Gotową pastę wymieszaj z ugotowanym makaronem.
  5. Posyp pistacjami.

Kcal: 446,1 / Białko: 24,3 g / Tłuszcze: 15,3 g / Węglowodany: 46 g / Błonnik: 11,5 g / Czas przygotowania: 20 minut

Jadłospisy z niskim indeksem glikemicznym

Przedstawione wyżej przepisy pochodzą z jadłospisów z niskim indeksem glikemicznym.

Otrzymacie je w 3 wariantach:

  • klasyczny (z mięsem),
  • wegetariański,
  • wegetariański + ryby.

Każdy z nich jest dostępny w jednej z poniższych wersji kalorycznych:

  • 1500,
  • 1600,
  • 1800,
  • 2000,
  • 2200,
  • 2400.

Do każdego jadłospisu dołączamy mini-poradnik o tym, jak wymieniać produkty oraz przedłużyć ich świeżość i przydatność, a także szczegółową listę zakupów!

1 komentarz

Dodaj komentarz