Dieta z niskim indeksem glikemicznym sprawdzi się u osób, które borykają się z problemami związanymi z gospodarką cukrowo-węglowodanową. Będzie to idealnie rozwiązanie dla pacjentów z insulinoopornością czy cukrzycą, a także dla każdej osoby, która chciałaby zredukować masę ciała oraz zdrowo się odżywiać.
W dzisiejszym wpisie prezentujemy trzy przepisy, które znajdziecie w najnowszych jadłospisach przygotowanych specjalnie na wiosnę.
Naleśniki z kremem à la nutella
Składniki:
- 75 g jogurtu typu SKYR (1/2 opakowania)
- 70 g awokado (1/2 sztuki)
- 60 g banana (1/2 sztuki)
- 1 jajko
- 5 g oliwy z oliwek
- 2 g proszku do pieczenia
- 120 g wody (1/2 szklanki)
- 10 g erytrytolu
- 5 g kakao
- 60 g mąki pszennej typ 1850 (4 łyżki)
Sposób przygotowania:
- Masę na naleśniki zrób z mąki, jaja, wody i proszku do pieczenia.
- Smaż naleśniki na oliwie.
- Awokado, słodzik, jogurt, banan, kakao zmiksuj do powstania kremu.
- Posmaruj naleśniki kremem à la nutella, zawiń w trójkąty.
Kcal: 567 / Białko: 26,1 g / Tłuszcze: 23,2 g / Węglowodany: 56,4 g /
Błonnik: 10,8 g / Czas przygotowania: 15 minut
Curry z fasolką szparagową i dorszem
Składniki:
- 100 g dorsza
- 40 g ryżu brązowego
- 4 cebule dymki (80 g)
- 100 g fasolki szparagowej (mrożonej)
- 1 łyżka soku z limonki
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 g pieprzu czarnego mielonego
- 1 g curry
- 100 g mleczka kokosowego 12% (5 łyżek)
- 2 plastry imbiru
- 5 g oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka szczypiorku
Sposób przygotowania:
- Na oliwie podsmaż pokrojony imbir, czosnek i cebulę.
- Dodaj przyprawy, sos sojowy i sok z limonki/cytryny.
- Fasolkę ugotuj al dente.
- Na patelnię wlej mleczko kokosowe, dodaj pokrojoną rybę.
- Smaż kilka minut.
- Podawaj z ugotowanym ryżem i fasolką.
- Posyp pokrojonym szczypiorkiem.
Kcal: 463,4 / Białko: 26,8 g / Tłuszcze: 19,2 g / Węglowodany: 43,1 g /
Błonnik: 9,3 g / Czas przygotowania: 20 minut
Makaron z pesto z brokułu i fety
Składniki:
- 60 g makaronu pełnoziarnistego
- 10 g pistacji
- 50 g sera feta
- 150 g brokułu (mrożonego)
- 50 g szpinaku (2 garście)
- 1 g soli
- 1 g czarnego pieprzu
- 1 g czosnku granulowanego
Sposób przygotowania:
- Brokuły i makaron ugotuj w osobnych naczyniach.
- Ugotowane brokuły przełóż do blendera, dodaj przyprawy, ser fetę i szpinak.
- Zmiksuj na jednolitą masę.
- Gotową pastę wymieszaj z ugotowanym makaronem.
- Posyp pistacjami.
Kcal: 446,1 / Białko: 24,3 g / Tłuszcze: 15,3 g / Węglowodany: 46 g / Błonnik: 11,5 g / Czas przygotowania: 20 minut
Jadłospisy z niskim indeksem glikemicznym
Przedstawione wyżej przepisy pochodzą z jadłospisów z niskim indeksem glikemicznym.
Otrzymacie je w 3 wariantach:
- klasyczny (z mięsem),
- wegetariański,
- wegetariański + ryby.
Każdy z nich jest dostępny w jednej z poniższych wersji kalorycznych:
- 1500,
- 1600,
- 1800,
- 2000,
- 2200,
- 2400.
Do każdego jadłospisu dołączamy mini-poradnik o tym, jak wymieniać produkty oraz przedłużyć ich świeżość i przydatność, a także szczegółową listę zakupów!
[…] PRZEPISY Z NISKIM INDEKSEM GLIKEMICZNYM […]