Zimowe przepisy

przepisy zimowe gotowe jadlospisy

Zima może wydawać się ciężkim czasem dla osób, które chcą się zdrowo odżywiać. Na straganach nie ma tylu różnokolorowych warzyw i owoców co wiosną i latem. To nic złego! Na świeże truskawki i malinki dzielnie czekajmy, a teraz zajadajmy się jabłkami i nie bójmy się również korzystać z produktów mrożonych.

W dzisiejszym wpisie przedstawię cztery przepisy pochodzące z jadłospisów zimowych. Dzisiaj jest ostatni dzień, kiedy możecie je kupić w tak niskiej cenie!

Pomidorowy wrap z pieczarkami

Przepis na ten niesamowicie sycący posiłek pochodzi z zimowego jadłospisu bez nabiału. Jak nazwa wskazuje – został wyeliminowany nabiał, ale bez problemu dostarcza on odpowiednie ilości wapnia, który niestety w żywieniu wielu osób jest niedoborowy.

Składniki:

  • 3 g oliwy z oliwek
  • 50 g pieczarek
  • 50 g cebuli
  • 30 g szynki z indyka
  • 1 kurze jajo
  • 125 g napoju sojowego
  • 50 g mąki pszennej (typ 1850)
  • 100 g pomidorów koktajlowych
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 2 g pieprzu
  • 1 g soli

Sposób przygotowania:

  1. Na oliwie podsmaż pokrojone w kostkę: cebulkę, pieczarki oraz szynkę.
  2. Jajo zmiksuj z przyprawami, napojem sojowym, proszkiem do pieczenia i mąką.
  3. Masę połącz z podsmażonymi warzywami i smaż pod przykryciem.
  4. Ściętego omleta posmaruj koncentratem pomidorowym i podawaj z pomidorkami.

Kcal: 414,1 / Białko: 26,5 g / Tłuszcze: 13,2 g / Węglowodany: 44,5 g / Błonnik: 10,3 g / Czas przygotowania: 20 minut

Faszerowany batat z tuńczykiem

Przepis pochodzi z zimowego jadłospisu klasycznego, w którym znajdziesz szeroką gamę produktów, w tym mięso, ryby, jaja oraz nabiał.

Składniki:

  • 70 g tuńczyka w sosie własnym
  • 1 batat (ok. 200 g)
  • 2 sztuki cebuli dymki
  • 1 pomidor
  • 10 g szczypiorku
  • 10 g łuskanych pestek dyni
  • 2 g pieprzu
  • 1 g soli

Sposób przygotowania:

  1. Batata umyj, odetnij końcówki, porządnie nakłuj widelcem i piecz około 45 minut w 180 stopniach.
  2. W tym czasie przygotuj farsz: zmieszaj tuńczyka z pokrojonymi w kostkę cebulką i pomidorem.
  3. Gdy batat się upiecze przekrój go na pół i wydrąż środek – uważaj, żeby nie uszkodzić skórki.
  4. Środek wymieszaj z przygotowanym wcześniej farszem. Następnie przełóż go do skórek i ponownie zapiekaj przez około 5-10 minut.
  5. Batata podawaj posypanego szczypiorkiem oraz pestkami dyni.

Kcal: 339,8 / Białko: 22,8 g / Tłuszcze: 5,9 g / Węglowodany: 42 g /
Błonnik: 9,8 g / Czas przygotowania: 50 minut

Makaron z pieczarkami podany z pesto jarmużowo-pistacjowym

Przepis na makaron znajdziecie w zimowym jadłospisie wegańskim, który wyklucza wszystkie produkty odzwierzęce.

Składniki na pesto:

  • 25 g oliwy z oliwek
  • 100 g jarmużu
  • 10 g płatków drożdżowych
  • 15 g pistacji
  • 2 g pieprzu
  • 1 g soli

Sposób przygotowania pesto:

  1. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj w blenderze/malakserze. Polecam zacząć od jarmużu i miksować go małymi partiami.
  2. Tak przygotowane pesto podziel na dwie porcje – jedną wykorzystasz do makaronu, a drugą możesz schować do lodówki i zjeść z innym daniem (w jadłospisie pesto jest wykorzystane następnego dnia jako dodatek do sałatki).

Składniki na makaron:

  • 100 g makaronu z czerwonej soczewicy
  • 100 g pieczarek
  • 50 g cebuli (pół)
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 g oliwy z oliwek
  • 1 g pieprzu
  • 1 g soli

Sposób przygotowania makaronu:

  1. Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu.
  2. Na oliwie podsmaż pieczarki, cebulę oraz czosnek.
  3. Ugotowany makaron dodaj do warzyw i wymieszaj z pesto (przepis wyżej).

Kcal: 586,3 / Białko: 29,7 g / Tłuszcze: 24 g / Węglowodany: 56,2 g /
Błonnik: 14,5 g / Czas przygotowania: 25 minut

Grzanki żytnie z pieczarkami, cebulką i mozzarellą

Przepis pochodzi z zimowego jadłospisu wegetariańskiego, w którym nie znajdziecie mięsa ani ryb.

Składniki:

  • 2 kromki chleba żytniego
  • 50 g pieczarek
  • 50 g cebuli
  • 25 g szpinaku
  • 50 g mozzarelli light
  • 5 g oliwy z oliwek
  • 1 g pieprzu
  • 1 g soli

Sposób przygotowania:

  1. Na oliwie podsmaż pokrojone w kostkę cebulkę oraz pieczarki.
  2. Na pieczywo nałóż liście szpinaku, na to wcześniej przyrządzony farsz i przykryj plastrami sera.
  3. Podpiecz chwilę w rozgrzanym piekarniku.

Kcal: 294,6 / Białko: 15,8 g / Tłuszcze: 10,8 g / Węglowodany: 29,2 g / Błonnik: 7,7 g / Czas przygotowania: 10 minut

Jadłospisy zimowe

Wszystkie przedstawione powyżej przepisy pochodzą z jadłospisów zimowych, które:

  • pokażą jak komponować pełnowartościowe i zdrowe posiłki,
  • nauczą spożywać dużo warzyw i owoców,
  • dostarczą niezbędnych witamin oraz składników mineralnych,
  • pomogą osiągnąć założony cel sylwetkowy.

Jadłospisy dostępne są w czterech odsłonach: klasyczny, wegetariański, wegański oraz bez nabiału. Każdy plan zawiera inne posiłki, więc najkorzystniejszą opcją będzie zakup pakietu, który dostarczy Wam prawie 100 pomysłów na zdrowe dania.

Wszystkie opcje dostępne są w różnych wariantach energetycznych – od 1500 do 2400 kcal.

Dodaj komentarz